Back to Top

engineerintraining:

A house in Stockholm, Sweden designed by architecture firm Schlyter/Gezelius. 

I have always loved modern architecture and minimalism. That clean and simple look. But this summer, I took a timber design class and it made me really appreciate the warm feel that wood can bring to a design. I think this design does a really nice job of combining these ideas and making exposed wood look modern and clean.

architecturalinsubordination:

Nimmrichter CDA Architects : Switzerland

architecturalinsubordination:

Nimmrichter CDA Architects : Switzerland

designoracle:

Pio Pio Restaurant by Sebastian Marsical Studio

(via knownfor)

subtilitas:

Ray Kappe - Architect’s own house, Los Angeles 1967 (click images for big). Via.

fishstewforever:

Timber waterside summerhouse, Norway.

fishstewforever:

Timber waterside summerhouse, Norway.

subtilitas:

Kodikodi Architecture - Sandwich house, Tokyo 2009 (click images for big). A family house in a dense urban setting that aims to recreate rural living. The design is based off of an image of the client’s childhood home on the country side, which featured a typical plot of a yard situated between the main house and a rear shed. Two large walls brace the structure on either side and offer privacy from the neighboring buildings. Internally, a small wooden house-within-a-house, programmed as a living area, is suspended in between the walls and acts as the “shed.” A stair connects it to a larger concrete volume containing the sleeping areas, representing the “main house.” The interstitial area in between the two volumes becomes the “yard,” and is a double height space flooded with natural light. Openings on the two adjacent volumes allow for communication between all areas of the house. This clever appropriation of rural characteristics offers the client a sense of familiarity and nostalgia, while simultaneously creating a contemporary space for urban living. Via.

subtilitas:

Tomohiro Hata - Belly house, Kyoto. The project is located in an area governed by strict building codes limiting size, shape, and materiality of new constructions. Due to the restrictions and formalities that influenced the design of the exterior, the architects sought to create a more informal and flexible space on the interior. A plywood “tree” was inserted at the center of the house, and rises through all four stories of the building. Separated from the exterior walls and designed with low ceilings and a unique materiality, the spaces within the tree provide privacy, intimacy, and warmth for the occupants. Adjacent spaces act as a transitional zone between the central core and the city, and have white walls, double height ceilings, and ample windows to encourage more public activities. Via.

twelve-22:

timber on timber
megat:

(via)
THEME BY PARTI